חיי קהילה

קהילת צבעון פועלת למימוש עקרונות חברתיים של ערבות הדדית, חיי קהילה ותרבות מקומיים, פיתוח תקשורת ויחסי אנוש, ועידוד יוזמות שיתופיות.

השאיפה היא לשמר ולפתח קהילה עם כמה שיותר נקודות חיבור, שיתוף ועשייה. לשם כך מתקיימות בקיבוץ מגוון פעילויות תרבות שחלקן פתוח לקהל הרחב, ימי קהילה משותפים לקידום פרויקטים בקיבוץ, ארוחות משותפות, אירועים מיוחדים ועוד.

כמה מהיוזמות הקהילתיות שמתקיימות בצבעון:

אסיפות ומעגלי הקשבה: דרך קבלת ההחלטות בצבעון מבוססת על אסיפות והצבעה דמוקרטית . אולם לעיתים אנחנו רואים שלפני שניתן לקבל החלטה בנושא מסויים, יש צורך להעמיק ולפרום דברים. בשביל להבין טוב יותר מה בעצם אנחנו רוצים ואיך ניתן ליצר החלטות שנותנות מענה רחב למגוון הקולות שעולים. בדרך כלל מדובר בנושאים מהותיים שנוגעים לאורחות החיים והשאיפות שלנו. לצורך זה אנחנו עושים שימוש במעגלי ההקשבה. מרחב שבו הדגש אינו קבלת החלטות,  אלא מיפוי הצרכים השונים והבנתם.

וועדות : קידום הנושאים החשובים לנו נעשה בעיקר דרך עבודה בוועדות וצוותים לנושאים ספציפים. יש מגוון רחב של וועדות בצבעון, וכמעט כל חבר נמצע בוועדה מסויימת. דוגמאות לוועדות בצבעון: וועדת קליטה, וועדת חינוך, וועדת תרבות, וועדת גישור, וועדת מעגלים, וועדת תכנון מרחבים ומבני ציבור, צוות ליווי נקלטים ועוד.

פרויקט יום ב': פעם בשבוע למשך יום שלם נפגשות מספר משפחות אצל אחת מהן (בבית או בעסק) כדי לעבוד יחד ולקדם את הצרכים והרצונות הפרטיים שלהם. זה יכול להיות שיפוץ חלק מהבית, הקמת גינה חדשה, צביעת הכניסה או כל רעיון אחר. היוזמה נולדה מתוך הרצון לעבוד יחד, ומתוך המטרה להשקיע בכל פעם את האנרגיה של הקבוצה – עבור פרט אחד מתוכה.

מפגשי לימוד: כל מוצ“ש רובינו משתתפים במפגשי לימוד חד–שבועיים. מטרת המפגשים היא ללמוד על עצמינו.  על התפיסות , דפוסי החשיבה, דפוסי רגש, ודפוסי ההתנהלות שלנו. כל אחד מגיע במטרה ללמוד על עצמו,  דרך שיתוף והקשבה לאחר.

ימי קהילה: ימים בהם הקהילה מתכנסת לעשייה משותפת של פרויקטים קהילתיים וטיפוח המקום בו אנו גרים. לדוגמא: הקמת גן ירק חדש, שדרוג המועדון, ניקיון הקיבוץ, צביעת בית הבוץ ועוד. כל יום קהילה נפתח ונסגר בארוחות משותפות.

גן ירק: גן הירק הקהילתי של צבעון ממוקם במרכז ההיאחזות ומתוחזק על ידי חלק גדול ממשפחות הקהילה. כל שותף מוזמן לבוא לעבוד בזמנו החופשי, וכמובן גם לקטוף מהתוצרת העונתית של הגן. מידי תקופה ולפי הנדרש מתקיים אחר הצהרים של עבודה משותפת (לרוב להכנת ערוגות חדשות, זריעות ושתילות).

דיר עיזים: הדיר עבר בשנה האחרונה הסבה לענף משקי אבל שימר את אופיו השיתופי.  מעבר לשני חברי קיבוץ שמנהלים את המחלבה והדיר, כ-10 משפחות מתחלקות ביניהן בעבודת הטיפול בעדר העזים (חליבה ומרעה) ונהנות מתוצרת איכותית (חלב, יוגורט, גבינות רכות וקשות ועוד). התוצרת שאינה נצרכת על ידי השותפים בדיר, נמכרת לחברי צבעון והסביבה.

בישולים ליולדות: במשך החודש הראשון שלאחר הלידה מקבלת המשפחה לביתה מידי יום ארוחת צהריים חמה וטעימה, בכל יום ממשפחה אחרת.

קפה בוץ: בחודשי הקיץ מתקיים ליד בית הבוץ של צבעון בית קפה קהילתי בו נמכרים מאפים ומשקאות תוצרת בית במחיר סמלי. לעיתים בית הקפה מהווה מקום מפגש, ולעיתים גם מארח הרכבים מוזיקליים. בחודשי החורף קפה בוץ עושה גיחות חד-פעמיות לגלריה שבמבנה הקהילתי.

בית מלאכה פתוח לקהילה: מתחם בית המלאכה בצבעון נותן מענה למספר עסקים מקומיים (יורטים, נגרות, סדנת קרמיקה, משתלה), ולחברי הקהילה ניתנת אפשרות להיות שותפים במקום ולעשות שימוש בכלים שלו לתיקונים, בנייה ושלל פרויקטים אישיים וקבוצתיים.


לתמונות מהאירועים הקהילתיים, תמונות וסיפורים מחיי הקיבוץ כנסו לפייסבוק שלנו "קיבוץ צבעון"